SELAMAT HARI MALAYSIA ;TOLAK POLITIK PERKAUMAN
Wednesday, 30 September 2015

Selamat Hari Malaysia yang ke 42  kepada rakyat Malaysia. Hari Malaysia disambut pada 16 September setiap tahun untuk memperingati penubuhan Persekutuan Malaysia dan ia juga amat bermakna bagi Sabah dan Sarawak kerana 16 September juga adalah penamatan zaman penjajahan British di kedua negeri itu.  

 

Sementara negara menyambut hari yang bersejarah ini, negara dan rakyatnya dibelenggui isu  penyelewengan 1MDB, kejatuhan nilai ringgit di pasaran dunia yang menyebabkan ekonomi semakin merudum dan rakyat pula dibebani dengan kos hidup yang tinggi, cukai GST yang menekan dan gaji rendah dan juga ancaman kehilangan kerja kerana keadaan ekonomi tidak begitu mengalakkan.   

 

Namun isu yang lebih besar yang melanda negara pada masa kini, ialah isu perkauman yang dimainkan oleh pihak pemerintah untuk pecah- belahkan rakyat yang bersatu menuntut perubahan pemerintahan korup yang wujud sekarang. Kejayaan Himpunan 34 jam BERSIH 4 telah menunjukkan bahawa rakyat sanggup tidur di jalanraya demi menuntut perubahan dan membantah kerajaan yang korup dan zalim. Pertunjukkan kuasa rakyat ini telah mengugat kerajaan Barisan Nasional.

Baca Lagi...
Apakah dosa kami ..Keluhan seorang pekerja dari Gemenche, Negeri Sembilan
Thursday, 03 September 2015

Saya bekerja di syarikat Supermax Worthy Sdn.Bhd. Syarikat ini terletak di alamat No.2743, Jalan Bemban, Kawasan Perindustrian Jasin, 77 000 Jasin, Melaka. Saya bekerja di syarikat ini selama 11 tahun. Saya bermula dengan gaji asas RM320 dan kini setelah pelaksanaan Gaji Minima, baru gaji asas saya  diselaraskan kepada RM900.

 

Ini bermaksud pekerja baru dan pekerja yang berpengalaman 11 tahun seperti saya tiada sebarang perbezaan dalam jumlah gajinya. Setelah potongan EPF dan SOCSO, gaji yang saya bawa balik ke rumah adalah lebih kurang RM720. Maka, apakah undang-undang Gaji Minima ini membawa satu perubahan dalam hidup pekerja seperti saya? Seorang pekerja yang 11 tahun bekerja tiada satu kadar kenaikan gaji yang adil.

Tambahan pula, baru-baru ini, majikan mengumumkan bahawa syarikat di Jasin ini akan tutup tidak lama lagi. Maka, semua pekerja, lebih kurang 300 akan dipindahkan ke anak syarikat mereka yang berada di Kulai Jaya dan Tebrau di Johor. Saya dan ramai pekerja tidak setuju dengan pemindahan ini. Maka, pilihan yang diberi oleh majikan adalah berhenti kerja sahaja.

 

Kami tidak mempunyai kesatuan, tetapi wakil-wakil pekerja sudah mengadakan perbincangan untuk meminta pampasan yang sepatutnya kepada pekerja mengikut tempoh perkhidmatan masing-masing. Tuntutan kami tidak didengar oleh majikan. Kini, banyak syarikat sedang ditutup dan pekerja turut hilang kerja. Saya risau saya juga akan menjadi salah seorang mangsa dalam situasi yang sama.

Saya dan rakan-rakan kerja saya yang lain tidak mahu tinggalkan keluarga di sini dan tinggal di hostel apabila pindah kerja ke Johor nanti. Kami juga diberitahu, syarikat di Kulai yang kami akan dipindahkan ialah JCY International Bhd, di mana syarikat ini menjadi isu hangat dalam negara pada Ogos tahun lepas apabila salah seorang pekerja Nepal meninggal dunia kerana tiada bantuan untuk membawa keluar dari hostel ke hospital yang jauh dari tempat tinggal. Akhirnya pekerja itu meninggal dunia di hostel kerana sakit jantung. Apakah jaminan untuk saya dan rakan-rakan saya jika bersetuju pindah ke syarikat tersebut.
Baca Lagi...
Penguatkuasaan Gaji Minima lemah! HUKUM PENJARA MAJIKAN YANG INGKAR !
Thursday, 03 September 2015

JARINGAN RAKYAT TERTINDAS (JERIT)

www.jerit.org

 

Kenyataan Akhbar

3 Ogos 2015

 

Penguatkuasaan Gaji Minima lemah!

HUKUM PENJARA MAJIKAN YANG INGKAR !


Hari ini, pihak JERIT menerima satu panggilan dari pekerja yang bekerja di Electrofast Manufacturing Sdn Bhd dan membuat aduan bahawa Gaji asas mereka RM700, iaitu jauh lebih kurang daripada Gaji Minima RM900. Daripada Gaji asas ini, potongan levi dibuat sebanyak RM115 dan RM85 untuk tempat tinggal. Pekerja sedang buat piket di luar syarikat sekarang membantah tindakan majikan yang masih belum melaksanakan Gaji Minima.

 

Syarikat Electrofast Manufacturing Sdn Bhd (alamat: Lot 10383 & 10438, Jalan Sungai Jati, Kampung Jawa, Klang, 41000, Klang, Selangor. Tel: 03-51610000) adalah satu syarikat yang mengeluarkan produk pembersih vacuum rumah yang beroperasi di Malaysia dari tahun 2001. Sebuah syarikat yang wujud agak lama, syarikat ini harus ketahui mengenai undang-undang kita termasuk undang-undang Gaji Minima yang dilaksanakan mulai Januari 2013. Kini sudah masuk tahun ke-3, masih lagi membayar Gaji di bawah paras Gaji Minima.

Baca Lagi...
HANDPHONE DAN HARI RAYA BAGAIMANA TERPUTUSNYA HUBUNGAN SILATURAHIM?
Thursday, 03 September 2015
JARINGAN RAKYAT TERTINDAS

www. jerit.org

 

15 JULAI 2015

 

 HANDPHONE DAN HARI RAYA

BAGAIMANA TERPUTUSNYA HUBUNGAN SILATURAHIM?


Sementara kita bersedia untuk sambut Hari Raya Puasa dalam beberapa hari lagi , tiba-tiba kita dikejutkan dengan insiden pergaduhan di Low Yat Plaza pada Ahad lalu, dimana pelbagai berita telah disebarkan di media sosial . “Melayu curi handphone”. “Cina tipu Melayu”. “Cina pukul Melayu”. “Melayu balas dendam”. Mesej di ruang media sosial pula memberi amaran tentang ketegangan perkauman dan meminta kita jangan ke sana sini. Ada juga segelintir yang bermegah dan berbangga kaumnya telah berjaya melawan satu lagi kaum.


Peliknya, mengapa kejadian sebiji handphone boleh berubah menjadi satu isu perkauman. Dimana kesilapan berlaku? 58 tahun negara yang merdeka dan hidup bersama , begitu rapuhkah hubungan perkauman di antara kita? Mengapa bila terbongkarnya isu penyelewangan wang berbilion ringgit seperti 1MBD, tiada pun yang sekecoh ini. Mengapa bila ada dakwaan wang berbilion ringgit masuk ke akaun pemimpin negara dan ahli keluarganya tiada yang berani bersuara selantang di Low Yat. Apa terjadi apabila harga minyak semakin naik apabila rakyat sudahpun dibebani dengan GST? Mana perginye hero-hero di Low Yat. Mengapa tidak turun ke jalan raya menuntut keadilan untuk rakyat?

 

Kita perlu sentiasa ingat , bahawa apabila kerajaan kapitalisma dalam krisis, maka isu perkauman sentiasa diwujudkan sebagai alat untuk menganggu perhatian rakyat  terhadap isu sebenar. Politik di Malaysia memang terkenal dalam menaruh benih perkauman ini. Apatah lagi dalam keadaan politik negara kita sekarang, isu perkauman akan sering dipermainkan oleh segelintir golongan yang tidak bertanggungajwab dan mahu terus berkuasa.


Baca Lagi...
IGP DENGAN NIAT JAHAT MENGHUKUM PENGANJUR DAN PESERTA HIMPUNAN 1 MEI 2015
Thursday, 03 September 2015
JAWATANKUASA MEI 1, 2015
 
 

KENYATAAN AKHBAR:

2 MEI 2015

IGP DENGAN NIAT JAHAT MENGHUKUM PENGANJUR DAN PESERTA HIMPUNAN 1 MEI 2015


Tangkapan ke atas Arutchelvan selaku Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia dan Penganjur Jawatankuasa 1 Mei, Ambiga selaku pengerusi Negaraku dan Mantan Pengerusi BERSIH, Anthony Loke  yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri, Ahli Parlimen dan Ketua Pemuda (DAP)  berserta 29 orang anak muda adalah niat jahat Ketua Polis Negara untuk menghukum aktivis yang menuntut demokrasi di Negara ini.


Kesemua Orang kena Zalim (OKZ) ditahan dibawah Seksyen 143 kanun Kesiksaan dan Seksyen 41 C Akta Hasutan. Dimaklumkan beberapa pimpinan parti politik dan kumpulan NGO telah diarahkan oleh polis untuk menyerah diri di IPD Dang Wangi dan polis akan keluarkan waran tangkapan jika okz gagal menyerah diri. Arul, Ambiga dan Anthony Loke ditahan sejurus mereka menyerah diri di IPD Dang Wangi, Kuala Lumpur dan dibawa ke Lokap Berpusat Kuala Lumpur Jinjang untuk direman pada hari berikutnya.

 

Kami pertikaikan tindakan IGP yang dengan niat jahat membuat tangkapan terhadap penganjur dan peserta himpunan Hari Pekerja. Ini kerana Pada 24 April 2015, penganjur Himpunan 1 Mei Arutchelvan dan Mohd Sabu dari PAS telah berjumpa dengan Ketua Polis Daerah Dang wangi Tuan zainol. Tuan zainol telahpun memberi jaminan untuk bekerjasama dengan pihak penganjur. namun mengapakah tangkapan dibuat pada hari ini?


 
Baca Lagi...
KENYATAAN MEDIA: JAWATANKUASA MEI 1, TETAP AKAN MENERUSKAN HIMPUNAN #BATALGST
Thursday, 03 September 2015

 

JAWATANKUASA MEI 1, 2015

 

 

 

Kenyataan Akhbar 30 April 2015

 

 


JAWATANKUASA MEI 1, TETAP AKAN MENERUSKAN HIMPUNAN #BATALGST

 

Jawatankuasa Mei 1, TETAP akan meneruskan Himpunan #BatalGST sepertimana yang diumumkan sebelum ini.


Setiap rakyat Malaysia berhak untuk merayakan Hari pekerja. Hari pekerja disambut diseluruh dunia dan 1hb Mei adalah cuti umum wajib yang diiktiraf oleh kerajaan Malaysia. Selain itu, perayaan Hari Pekerja juga adalah sebahagian daripada acara yang direstui di bawah program International Labour Organisation (ILO).


Tahun ini merupakan tahun ke 21 Jawatankuasa Mei 1 menganjurkan Sambutan Hari Pekerja Sedunia. Sambutan tahun ini turut disertai oleh Himpunan Hijau, Bersih, Kesatuan Pekerja-Pekerja  Bank (NUBE), kumpulan-kumpulan Sivil, anak muda, pelajar dan mahasiswa, komuniti orang asal, peneroka bandar, pekerja ladang dan rata-rata warga pekerja akan berkumpul di Pasar Seni dan berarak ke KLCC.


Baca Lagi...
<< Start < Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Share |
Joomla Templates and Joomla Web Sites
link